87 кращих фраз св. Фоми Аквінського



Я залишаю вас кращими фрази святого Фоми Аквінського (1225-1274), італійський домініканський монах, католицький священик, філософ і богослов великого впливу в традиції схоластики. Ім'я Акіно ідентифікує його походження з походження в окрузі Акіно в нинішньому Лаціо.

Ви також можете сподобатися ці фрази з Сан-Агустін.

-Немає нічого на цій землі, яке повинно бути більше цінується, ніж справжня дружба.

-Якщо найважливішою метою капітана було зберегти свій корабель, він міг би тримати його в порту назавжди. 

-Те, що ми любимо, говорить нам, що ми є. 

-Скорботу можна полегшити гарним сонцем, ванною і келихом вина.

-Більшість чоловіків, здається, живуть відповідно до своїх почуттів, більше, ніж їхні причини. 

-Для того, хто має віру, пояснення не є необхідним. Більше для одного без віри, немає можливого пояснення. 

-За природою, всі люди рівні в свободах, але не в інших якостях. 

-Часи ніколи не бувають достатньо поганими, щоб добра людина не могла жити в них. 

-Любити - бажати іншому добру. 

-Найкращий жест, який хтось може поширити на іншу людину, - це направити її від помилки до істини.

-Якщо ви можете жити серед несправедливості, не гніваючись, тоді ви одночасно аморальні і несправедливі..

-Не можна використовувати погану дію, щоб натякнути на добрий намір. 

-Душа вдосконалюється через знання і чесноту. 

-Оскільки ми не можемо знати, що таке Бог, але тільки те, що Він не є, ми не можемо думати про те, яким Він є, але тільки про те, як Він не є.. 

-Вивчення філософії не в тому, що ми знаємо, що люди думали, а що таке правда. 

-Належним ефектом Євхаристії є перетворення людини на Бога. 

-Віра пов'язана з речами, які неможливо побачити, і з очікуючими речами, які, здається, приходять.

-Як ми можемо жити в гармонії? По-перше, ми повинні знати, чи всі ми безнадійно закохані в самого Бога. 

-Коли диявол називається богом цього світу, то не тому, що він це зробив, а тому, що ми служимо йому своїм світоглядом. 

-Доказ художника не спирається на жадібність, з якою він буде працювати, а на відмінність роботи, яку він виробляє. 

-Проповідь грунтується головним чином на доброчесних, потім на приємних і, нарешті, на корисних. 

-Бог ніколи не сердиться на нас заради нього, тільки для нашого. 

-Любов є обов'язковою силою, в якій інша єднається зі мною, і я її зберігаю.

-Якщо до того часу ви шукаєте шлях, який ви повинні прийняти, оберіть Ісуса Христа і кому Він сам є дорога.

-Любити Бога є чимось більшим, ніж просто пізнати Його. 

-Ангел може висвітлити розум і думку людини, зміцнюючи силу свого бачення.

-Наука математики розглядає об'єкти так, ніби вони щось психічно абстрактні, коли об'єктивно не абстрагуються. 

-При обговоренні ми можемо соромитися, але навмисний акт повинен виконуватися нахабно. 

-Очевидно, людина, яка приймає Церкву як безпомилковий довідник, повинна вірити всьому, що Церква сповідує. 

-Ніщо, що було створено, не змогло заповнити серце людини. Бог здатний наповнити його нескінченно.

-Краще просвітити, ніж просто світити, пропонувати інші добре вивчені істини, а не просто роздумувати. 

-Дружба є джерелом найбільших задоволень, і без друзів навіть найцікавіші пошуки стають нудними. 

-Душа схожа на безлюдний світ, який оживає, як тільки Бог поклав голову на нас. 

-Відволікання, залучені розумом, не обов'язково є еквівалентом відмінностей у реальності. 

-Добре може існувати без зла. Хоча зло не може існувати без добра. 

-Побожність без справедливості є матір'ю розпадів. Справедливість без милосердя - це акт жорстокості. 

-Щаслива людина потребує друзів у своєму житті. 

-Ніщо, що має на увазі протиріччя, не вважається притаманним всемогутності Бога. 

-Повинно бути головний двигун, і ми називаємо цього Бога.

-Серце людини правильне, коли він хоче того, чого Бог бажає.

-Людина має свободу прийняття рішень, оскільки вона раціональна. 

-Головним актом сміливості є наполегливо носити і нести небезпеки, ніж нападати на них. 

-Добре впорядкована любов до себе правильна і природна. 

-Світло віри змушує нас бачити те, у що ми віримо.

-Треба сказати, що милосердя ніяк не може існувати разом з будь-яким смертним гріхом. 

-Закон - це не що інше, як певний обряд розуму для досягнення загального блага, оприлюдненого людиною, яка піклується про громаду. 

-Чудеса не знаки для тих, хто вірить, але для тих, хто не вірить. 

-Щастя забезпечується через доброчесність. Це добро, отримане за волею людини.

-Тільки Бог творить. Людина просто реорганізує. 

-У кожній душі існує жага щастя і сенсу.

-Прикидатися, що ангели не існують, тому що вони невидимі, - це як вірити, що ми ніколи не спимо, тому що не бачимо себе спати. 

-Благословенні в Царстві Небесні побачать покарання засуджених, щоб радість їх була більш приємною.. 

-Не все, що важче, є більш гідним.

-Істина християнської віри перевершує здатність розуму. 

-Це є вимогою для розслаблення розуму, щоб час від часу використовувати жарти та лудичні дії. 

-Здивування - це апетит до знань.

-Досягнення миру з собою або з іншими показує, що людина є послідовником Бога. 

-Правда може бути сприйнята тільки через думки, як показав Агустін.

-Нічого не може бути відомо, крім того, що є істинним.

-Справедливість - це певна чесність розуму, в якій людина робить те, що вимагає виконання обов'язків, враховуючи обставини, що виникають.

-Людина не може жити без радості. Тому, коли позбавлений справжніх духовних радощів, він стає залежним від тілесних задоволень. 

-Через різноманітність умов людини відбувається, що деякі дії є доброчесними для деяких, а отже, придатними і придатними для них, в той час як ті самі дії є аморальними, а тому неприйнятними для інших.

-Можна довести існування Бога, хоча і ні апріорі, але a posteriori, через їхні дії, які є більш реальними для нас.

-Людина не повинна розглядати свої матеріальні надбання як свою власну, але як колективну, на додаток до обміну ними без будь-яких сумнівів, коли інші потребують.

-Щоб війна була справедливою, потрібні лише три речі. По-перше, авторитет государя. По-друге, справедлива причина. І по-третє, законний намір.

-Ми повинні любити їх обох, тих, чиї думки ми поділяємо, і тих, чиї думки ми заперечуємо, оскільки обидві сторони працювали разом у пошуках істини, і обидві сторони допомогли знайти її.. 

-Я вважаю за краще відчувати співчуття, перш ніж я знаю його значення. Я віддаю перевагу діяти з співчуттям, ніж думати про особисту перевагу. 

-Правда нашої віри стає смішною для невірних, коли будь-який католик, не наділений достатніми науковими знаннями, представляє як догму те, що наукова перевірка виявилася хибною. 

-Вивчення істини вимагає значних зусиль. Ось чому мало хто бажає зробити це лише для любові до пізнання, навіть якщо Бог вжив у свідомості людей природний апетит до такого знання..

-Хоча несправедливість виявляється найгіршою з гріхів, найнебезпечнішим є відчай, адже коли ми безперспективні, ми не дбаємо про інших, ні про себе.. 

-Стало модним говорити про містику, навіть вважати себе містикою. Чи потрібно це говорити? Ті, хто більше говорять про ці питання, знають про них менше. 

-Страх є таким потужним почуттям у людях, що, коли ми дозволяємо їй захопити нас, це викликає у наших сердець співчуття..

-Правильно кажучи, воно не може вважатися крадіжкою, захопленням та користуванням майном іншого у разі крайньої потреби, тому що те, що прийнято для підтримки свого життя, стає власністю цієї особи через його потреби. 

-Ангели виходять за рамки всієї релігії, всієї філософії і всієї віри. Насправді, ангели не мають релігії, як ми знаємо. Його існування виходить за межі будь-якої релігійної системи, яка існувала на землі. 

-Дай мені, Господи, Боже мій, розум, щоб знати тебе, серце шукати тебе, мудрість, щоб знайти тебе, поведінку, яку ти любиш, побожну наполегливість чекати тебе і сподіватися, що нарешті прийме тебе. Амінь. 

-Протилежність дії чесноти є гріхом. Крім того, війна суперечить миру. Тому війна завжди є гріхом. 

-Ми не можемо отримати знання відразу. Потрібно починати вірити, тоді нам треба навчитися стати свідками фахівців самими собою. 

-Марія означає «морська зірка». Так само, як моряки направляються до порту морською зіркою, християни досягають слави через матеріальне заступництво Марії. 

-Будь-яке судження про совість, будь то добро чи погано, обертається навколо себе злих чи морально байдужих речей. Тому той, хто діяв проти своєї совісті, завжди буде грішити. 

-Необхідні три речі, щоб досягти спасіння людини: знати, що він повинен вірити, знати, чого він бажає, і знати, що він повинен робити. 

-Оскільки філософія виникає з захоплення, філософ призначений на шляху до любові до міфів і поетичних байок. Поети та філософи дуже схожі за ступенем захоплення речами. 

-Якщо фальшивомонетники та злочинці засуджені до смерті світською владою, то існує набагато більше підстав для екскомуніки і навіть страти когось з обвинувачених у єресі. 

-Богослов вважає гріх насамперед образою Бога, а моральний філософ на противагу раціональності.

-Є тільки одна Церква, в якій людина буде знаходити спасіння, так само, як і поза ковчегом Ноя, не було можливості зберегти когось.

-Для того, щоб людина виступала добре, чи то в творах активного життя, або в тих, що відбивають життя, йому потрібна компанія своїх друзів.

-У житті чоловічого тіла іноді він хворіє, і якщо він не прийме ліки, він помре. Так само відбувається в духовному житті людини, яка хворіє на гріх. З цієї причини йому потрібні ліки, які відновлять його здоров'я, і ​​ця благодать дарується через таїнство покаяння..